Audre Lorde – The Berlin Years 1984 to 1992

23. Januar @ 19:00 - 21:30

Movie Screening / Filmvorführung

English:
Audre Lorde, the highly influential, award winning African- American lesbian poet was the catalyst who ignited the Afro-German movement, while challenging white women to constructively use their white privileges.
Audre Lorde – The Berlin Years 1984 to 1992 focuses on Audre Lorde’s relation to the German Black Diaspora, her literary as well as political influence, and is a unique visual document about the times the author spent in Germany. The film is also for coming generations a valuable historical document of German history, which tells about the development of an Afro-German movement and the origins of the anti-racist movement before and after the German reunification. The film relates the beginnings of these political debates and therefore facilitates a historical analysis and an understanding of present debates on identity and racism in Germany. For the first time, Dagmar Schultz’s archival video- and audio recordings and footage will be made available to a wide public.

Deutsch:
Audre Lorde – Die Berliner Jahre 1984 bis 1992 vermittelt Audre Lordes Beiträge zu dem deutschen Diskurs über Rassismus, Xenophobie, Antisemitismus, Klassenunterdrückung, und Homophobie.
Audre Lordes Umgang mit ihrer Krebserkrankung und der naturheilkundlichen Behandlung in Berlin sind ebenfalls Thema in dem Film.
Gespräche mit Personen, die Audre Lorde persönlich kannten und mit jungen Frauen, die von ihrem Werk beeindruckt sind, stellen die Verbindung zur Gegenwart her und zeigen die nachhaltige Wirkung von Begegnungen mit Lorde und mit ihrem Werk.

Admission free. / Eintritt frei.

———-
The movie screening is part of a feminist movie screening series. More movies will be: / Die Filmvorführung findet im Rahmen einer feministischen Filmreihe statt. Weitere Filmvorführungen:

-17.01.: Vulva 3.0 – Zwischen Tabu und Tuning
-31.01.: Sworn Virgin